wrapper

Aktuális

A Zsámbéki Városőrség Polgárőr Egyesület

Megvan annak a nagy előnye, ha helyi emberek vigyáznak a helyi rendre. Becenéven emlegetett elkövetők, hírhedt emberek ismert rossz szokásai, gyors intézkedés, állandó jelenlét. Bűnmegelőző járőrözés, baleseti helyszínbiztosítás, eltűnt személyek felkutatása, tűzeset, szemétszedés, árvízi homokzsákpakolás, szinte nem múlhat el esemény úgy a környéken, hogy ne lennének ott kisebb-nagyobb létszámban a városőrök, saját maguk által vásárolt formaruhájukban, saját felszerelésükkel, saját szabadidejükben. És még havi egyesületi tagdíjat is fizetnek. A Zsámbéki Városőrség Polgárőr Egyesület ma már közel 50 tagot számlál.

Csák István: A többiekhez hasonlóan, nekem is személyes jellegű indíttatásom volt, hogy csatlakoztam a városőrséghez. Egyszer egy téli éjszakán becsöngettek hozzánk olyan emberek gyufát kérni, akiken tisztán látszott, hogy rossz szándékkal jöttek. Én akkor elhatároztam hogy ennek véget szeretnék vetni. A polgármester egy napfordulós ünnepen megemlítette, lenne mód arra, hogy közösen tegyünk az ilyen esetek ellen. 2012 tavaszán összeálltunk körülbelül húszan, mind zsámbékiak és tökiek és megalakult az egyesület. Havi tagdíjat fizetünk, ami egy fix bevétele az egyesületnek, de kapunk támogatást az önkormányzattól, onnan kapjuk az autót is amit használunk. Mivel a munka önkéntes alapon megy, ügyeleti beosztást nem csinálhatunk, mert mindenki szabadidejében, munka mellett akkor áll rendelkezésre amikor tud. A lakosság számára 24 órás telefonügyeletet tartunk, ahol a beérkező hívások alapján városőr társunk tudja, hogy kit lehet éppen értesíteni aki segíthet.

A rendőrség részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk. Budaörsről és Pest-megyéből is. Megalakulásunk óta városunkban jelentősen visszaesett a helyi bűnözés. Mindenfajta akcióban részt veszünk, az eltűnt személy keresésén keresztül, az utcai rosszulléten át, az utak vihar utáni járhatóvá tételében, mindenféléket láttunk már, még kutyákat, szökött lovat is kergetünk, védett ragadozómadarat fogtunk be. A legtöbbször hamarabb érünk a helyszínre, mint a hivatalos szervek, velünk türelmesebb a lakosság és betartják amit kérünk, ha mondjuk mi irányítjuk a forgalmat. Nekünk is jó látni, hogy a lakosság egy-egy ilyen helyzetben mennyire együttműködő, mert bízik bennünk. Ez a tudat még inkább növeli a felelősséget, hiszen most már meg is kell felelnünk a rólunk kialakult képnek. Mindezt szabadidőben, ingyen, lelkesedésből, sok esetben többgyermekes családdal a háttérben tesszük.
A tagság hál istennek folyamatosan bővül, eddig úgy néz ki, hogy szinte minden taggyűlésünkön van új belépő. A nyár kivételével havonta szoktunk összejönni, természetesen barátságok is szövődtek. A tagság nagy részét szinte gyerekkorom óta ismerem, de ők is ismerik egymást, barátok, szomszédok, rokonok.

Zsámbék Város Önkormányzata a Zsámbéki Városőrség Polgárőr Egyesületet, Köz Szolgálatért Díjban részesítette 2016 augusztus 20-án.

Csák István: Nagyon megilletődötten fogadtuk a díjat, és nagyon jól esik az elismerés. Nagyon sok visszajelzést kaptunk, szóban és írásban is, sokan olvassák a híreinket. Nem ritka, hogy amikor a járőrautóval megyünk, integetnek az emberek, de olyan is volt, hogy egy hölgy, aki most költözött ide, külön kért minket, hogy sűrűbben járőrözzünk arra amerre lakik, mert akkor sokkal nyugodtabb lenne. Szóval bizalommal fordulnak hozzánk és ez nagyon jó érzés.


Utoljára frissítve: 2016. szeptember 06., kedd

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria