wrapper

Aktuális

Az Uradalom Egyesület projektbemutató konferenciát tartott, amelynek keretében Fejér Máté az egyesület elnöke ismertette a közeljövőben megvalósuló középkori élményudvar terveit.
Fejér Máté az egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, hogy szeretnék, ha a jövőben az állam és a hagyományőrző társadalom külföldi példákat szem előtt tartva számos hasonló attrakciót valósítana meg szerte az országban. Ők elsőként a Visegrád – Esztergom – Zsámbék vonalon középkori tematikában szeretnének szakmai alapon összekapcsolódni.
Horváth László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a természeti és az épített környezete, illetve a történelmi emlékei is arra predesztinálják Zsámbékot, hogy a város komoly turisztikai vonzerővé váljon a jövőben. Ezt már évtizedek óta szeretnék, de a Kormánynak, Pest vármegyének, valamint Menczer Tamás országgyűlési képviselőnek köszönhetően a mostani volt az első ciklus, amely során komoly lehetőségek adódtak, hiszen több száz millió forint forrás érkezett a városba. Turisztikai témában megvalósulhatott már szállodabővítés, de a Zárdakert hamarosan kezdődő felújítása és egyéb turisztikai fejlesztések is ebbe a körbe tartoznak, ahogy az Uradalom Egyesület középkori udvarháza is, amely majd 254 millió forint támogatást nyert az elképzelésre.
Dolgoznak azon is, hogy egy középkori tematikájú túraútvonallal össze legyen kötve Zsámbék, Tök - ahol egy Árpád-kori templom maradványa található - és Perbál is, ahol pedig Aynard lovag vára állhatott. Horváth László szerint az uradalom projekt egy olyan pluszt adhat az Öregtemplom középkori hangulatához, amely további lehetőségeket teremt a településen a turisztikai attrakciók területén. A polgármester köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segíti ezen tervek megvalósulását.
A látogatók szereplőkké is vállhatnak és kipróbálhatják magukat majd akár különböző mesterségekben, illetve közelről figyelhetik majd meg a korabeli építési módszereket is.
Az Árpád-kori időszakra jellemző lakóházakat, állattartást és növénytermesztés bemutatását is tervezik, de a korabeli gasztronómiát és zenét is szeretnék majd megjeleníteni lesznek népzenei rendezvények, élménycsaták, kihelyezett történelemórák.
Az elképzeléshez tökéletes helyszínt biztosít Zsámbék Város Önkormányzata, hiszen a Romtemplom közelében, a Nyakas-hegy oldalában egy önkormányzati területen valósul meg a projekt. Az ingatlan fekvése ideális, hiszen a Zsámbéki-medencére és az Öregtemplomra néző panoráma pazar környezetet biztosít majd az Uradalomnak.
Építészeti jellegében ezen a norman vonalon haladva egy 11-12. századi udvarházat fognak megépíteni, korabeli műhelyekkel, kiszolgáló helyiségekkel együtt. Az épülethez tartozik majd egy udvar korhű megjelenésű műhelyekkel, kiszolgálóhelyiségekkel. Itt az építéshez szükséges anyagok és eszközök előállításához elengedhetetlen kovács, kőfaragó és asztalos műhelyek is lesznek, ahol ténylegesen folyik majd a munka.
Ez egy kísérleti munka, nem pontos rekonstrukcióról van szó, nem régészeti emléket állítunk helyre, hanem magának a korabeli miliőnek és hangulatnak a megteremtése a célunk – részletezte korábban a Hírkapszulának az elképzeléseiket Fejér Máté.Utoljára frissítve: kedd, 12 március 2024

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria