wrapper

Aktuális

A Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítása – Építészeti tervpályázat sikeresen lezárult. A bíróló bizottság jelentős szakmai érdeklődés mellett ismertette a végeredményt, amellyel egy lépéssel közelebb került az emblematikus rom megóvásának célkitűzése.
Zsámbék Város Önkormányzata 2023 áprilisában írta ki a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítása című tervpályázatot. A romtemplom tervezett rekonstrukciójának híre jelentős visszhangra talált. Az újjáépítésben egyesek a tönkretételt látják, és amellett, hogy az ikonikus rom-jelleg elvesztését önmagában is elhibázott elképzelésnek tekintik.

Horváth László Zsámbék polgármestere az eredményhirdetés előtt kijelentette: hosszú munka áll még előttünk, de egy jelentős ponthoz érkeztünk az Öregtemplom megóvásának kérdésében. A polgármester emlékeztette rá, hogy a Premontrei rend az önkormányzat és a kormányzat támogatásának köszönhetően indulhatott el ez a tervpályázat, a Bíráló Bizottság pedig vita nélkül, egyhangú szavazással választotta ki az első helyezett pályaművet.
„Köszönöm a sok-sok pályázónak, hogy időt és energiát nem kímélve foglalkoztak a Zsámbéki Öregtemplom rekonstrukciós feladataival.”
Horváth László reményét fejezte ki, hogy a projekt végén „egy minél szélesebb kör által elfogadott eredménynek köszönhetően 800 éves műemlékünket meg tudjuk majd méltó módon őrizni az utókornak”.
A polgármester Túri Attilát a Bíróló bizottság egyik tagját idézve a romként való megőrzés és a rekonstrukció témájának vitája kapcsán megjegyezte: „azt kell bemutatnunk, hogy milyen nemes életet éltek már az elődeink, hiszen nem romokat és ólakat építettünk, hanem már évszázadokkal ezelőtt olyan alkotások születtek, amiknek a világ a csodájára járt”.

Lánszki Regő országos főépítész és építészeti államtitkár az eredményhirdetés bevezetőjében elmondta a kormányzat fontosnak tartják a magyarországi építészet egyik legjelentősebb műemlékét megóvni helyreállítani. Kiemelte: az a terv nem csak lehetőség, hanem kötelesség is. „Sajnos a romok megőrzésének romantikus hívei nem vetnek számot az idő és a természet vasfogával. Az elmúlt években komoly veszélybe került az épület, és látható, hogy az állag megóvás már nem képes megoldani a felmerült problémákat. így jószerivel a helyreállítás és összeomlás közül választhattunk.” Az államtitkár hangsúlyozta: mi nem választhatjuk az összeomlást, nem mondhatunk le a múltról, amit ezek a falak őriznek.

Lánszki Regő tájékoztatója szerint a Zsámbékra látogatóknak egy látogatóközpontban lesz lehetőségük majd megismerni a középkori szerzetesek életét és közelebb kerülni a korabeli magyar építészethez. „Olyan kulturális központ jön majd létre, amely minőségi szolgáltatás nyújt majd, növeli a turisztikai vonzerőt és bevételeivel alapja lesz majd az épület fenntartásának.”
Az építészeti államtitkár leszögezte: a győztes pályamű megteremti a restaurátorok és építészek együttműködésének lehetőségét.

A tervpályázatra 22 pályamű érkezett be. A bírálóbizottság egyhangú döntése alapján az 1. díjat a KÖZTI Zrt. pályaműve kapta. Második díjat nem osztottak ki. Megosztott 3. díjat kapott: Építészkohó Kft és 4N Építésziroda Kft. Kiemelt megvételt nyert a Vikár és Lukács Építész Stúdió.

Holnapy Dénes Márton atya - Premontrei rend részéről, építész, bíráló bizottság tagja hozzászólásában elmondta: hosszú közös története van annak ahogy kerestük az önkormányzattal a formákat és forrásokat, hogy az öregtemplom pusztulását megállítsuk és az épület állagát biztosítsuk.
Megjegyezte: nagyon fontos, hogy újból reflektorfénybe kerül a műemlék és annak jövője, hiszen valójában az 1950-es évek óta volt már szándék rá, hogy valami történjen.
„Örülök a pályázatoknak, köszönöm, hogy ennyien dolgoztak rajta ez egy fontos lépés az épület megmentése és funkcióval való ellátása tekintetében.” – zárta gondolatait az atya.

Emlékezetes: a Zsámbéki Öregtemplom megmentését a közeljövő egyik legfontosabb műemlékvédelmi feladatának nevezte a bíráló bizottsági munka kezdetén Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.
A cél a templom szakrális funkcióinak visszaállítása mellett a történelmi múltat élményszerűen bemutató épület- és környezetmegújítási program megvalósítása, amelynek részeként megvalósulna egy látogatóközpont, valamint a Premontrei Rend férfi ágának visszaköltöztetése érdekében kialakítandó új rendház is. A majdani munkálatok során szeretnék összehangolni a turisztikai, kulturális és egyházi fejlesztési célokat is.


Utoljára frissítve: péntek, 15 december 2023

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria