wrapper

Aktuális

Idén több ponton is eltért a hagyományostól a megemlékezés menete. Az ünnep előestéjén március 14-én, 17 órakor a Keresztelő Szent János Iskolaközpont rendezvénytermében, a Catharineum épületében került megrendezésre az ünnepi megemlékezés.
- Időről időre összejövünk és emlékezünk, ünneplőbe öltözünk és feldíszítjük a várost, vagy a termet, ahol találkozunk. Így készültünk ma is az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk előestéjén. Pedig már 176 év telt el azóta a nevezetes március 15-e óta, amely azóta is kitörölhetetlen mély nyomott hagyott a nemzet emlékezetében és mindmáig közös pont tudott maradni a magyarok számára – monda bevezetőjében Horváth László polgármester, aki hozzátette: olyan egyetemes értékeket hagytak ránk a márciusi ifjak, mint az összefogás hazaszeretet hűség, bátorság. Csupa olyan eszmény, amely fontos kell legyen mindenki számára és amelyek minden korban érvényesek.

- 1848-ban egy birodalom állt szembe a magyarokkal egy elképzeléssel miszerint majd ők megmondják nekünk, hogy miként éljünk. A magyar nép azonban sem akkor, sem azelőtt és azóta sem tűrte az ilyen típusú kényszert- hangsúlyozta Horváth László.
„A szabadság iránti vágyunk mindig kellően erős volt a történelmünk során. Elődeink bátorsága pedig példa számunkra, ma sem tehetünk másképp. Ugyan mások a körülmények és más ügyekben kell megnyerni a csatáinkat, de szuverenitásunkért a jeleneben is meg kell küzdenünk.”

- Eredményesen küzdünk a külső és belső támadások ellen már 1000 éve. Ugyanakkor napjainkban is meg kell védenünk eredményeinket és fontos, hogy átadjuk a gyermekeink számára az összefogás, a hazaszeretet, a hűség és a bátorság történelmi példáit – zárta gondolatait a polgármester.

A Keresztelő Szent János Iskolaközpont diákjainak emlékezetes és megható műsora után a Catharineumtól indultak a legkitartóbb megemlékezők koszorúkkal és zászlókkal Kluka Mihály sírjához. A honvéd tizedes nyughelyénél Kalmár Pál, a Radetzky Huszár Egyesület hagyományőrző huszára mondott beszédet.

Március 15-én, 9 órakor a hagyományos ökumenikus imára került sor a Zsámbéki Református Templomban.


Utoljára frissítve: péntek, 15 március 2024

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Bonzsák Kocsiszín Galéria
Rendszeres kiállítások, ...
GOKART
A zsámbéki Driving Camp ...
Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás
Kedves Érdeklődők! A ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...

Zsámbék anno - galéria