wrapper

Aktuális

Tafferner Tamás könyvbemutatója
Tafferner Tamás A zsámbéki Immaculata pestis-emlékoszlop című monográfiája Zsámbék Város Önkormányzatának gondozásában jelent meg december első napjaiban, Advent idején - immár hagyományként - az idei évben is új kötettel gazdagítva településünk MESÉLŐ ZSÁMBÉK című helytörténeti kiadványsorozatát.

A szerző vetítéses előadásával egybekötött könyvbemutatóra a 2. adventi gyertya meggyújtását követően került sor a művelődési házban. A jó hangulatú eseményen Holnapy Dénes Márton zsámbéki plébános-építész mondott bevezetőt, aki a mű elején a kötet ajánlását is jegyzi. Horváth László polgármester kifejezte a Képviselő Testület szándékát a sorozat további bővítésével kapcsolatban.

A könyvbemutatón jelen volt Scharle Krisztina, a tavalyi nagysikerű első kötet - Mészáros Árpád-Scharle Krisztina: Zsámbék központi tere egy család emlékezetében - egyik szerzője is. Mindkét írás a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár által 2013-ban meghirdetett, Mesélő Zsámbék című helytörténeti pályázara érkezett kiemelkedő munka.

Tafferner Tamás Zsámbékon született, jelenleg is itt él. A műemlékek iránti szeretetét szüleitől, Tafferner Antaltól és Tafferner Antalné Katalintól örökölte, akik több évtizeden át voltak hozzáértő őrzői és példamutató gondozói az Öregtemplomnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett okleveles építészmérnök diplomát 2004-ben. Tanulmányait 2006-tól a Műegyetemen induló Műemlékvédelmi Szakmérnöki Szakon folytatta. A Zsámbéki Immaculata pestis-emlékoszlopról írt szakdolgozat e képzés lezárásaként készült el 2009-ben.

A mű egy Zsámbéknak méltatlanul elhanyagolt barokk pestisemlékéről, a Szeplőtelen Szűz fogantatásának tiszteletére állított Immaculata pestis-emlékoszlopról szól, mely a Zichy-kastéllyal szemben, a kastély előtti tér szélén áll. Magyarország egyik kiemelkedő barokk pestis-emlékoszlopa, különleges többek között szabadtéri helyszíne miatt is. A szerző hiánypótló munkájában bemutatja az emlék megértéséhez szükséges körülményeket, a történelmi hátteret, az oszlop építészeti, szobrászati rendszerét, a magyarországi emlékoszlopokkal való kapcsolatát, majd felvázolja eredeti és mostani elhelyezkedését, jelenlegi állapotát. Az írott és képi forrásokon keresztül elénk tárulnak az egykoron díszes oszlopon szereplő szentek alakjai, személyük és elhelyezkedésük ikonográfiai rendszere.

E kiadvány nem titkolt célja, hogy egy majdani helyreállítás során támpont lehessen.


Utoljára frissítve: szombat, 14 december 2019

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria