wrapper

Aktuális

FELHÍVÁS
Településtörténeti archív anyagok, fotók, viseletek, tárgyak és főként személyes történetek gyűjtésére a Szent Vendel domborműves népi lakóház készülő új termes kiállításának létrehozásához.

Örömmel számolok be arról, hogy a 2019-es évben Zsámbék Város Önkormányzatával több sikeres pályázatot sikerült benyújtanunk a Kubinyi Ágoston Programra, ennek köszönhetően 2020-ban két múzeumunkban is komoly fejlesztésekre kerülhet sor.
A Lámpamúzeum végre új mosdókat kap, a Tájházban új tematikus kiállítást nyitunk SZEKRÉNYMESÉK címmel.
Ez utóbbi megvalósításához keresek együttműködő partnereket, bízva a zsámbéki közösség aktív részvételében.

Régóta gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk funkcióval ellátni a Tájház „szekrényszobátát”. Sikeres pályázatunk segítségével, most a restaurált szekrényeket berendezve, interaktív elemekkel tennénk színessé, érthetővé a múlt egy-egy szeletét. A „szekrénymesék” tematikus kiállítás anyaga fotókból, hangzó anyagokból, vetített interjúkból, használati tárgyakból, szöveges leírásokból és viseletekből épül majd fel. Az öt szekrény öt különböző témakörről ,,mesélne”.

1. A betelepítéstől az elűzetésig
Egy 1922-ben készült szekrény 1946-ban, a zsámbéki németek kitelepítésekor Németországba került, majd onnan vissza a tájházba. Ebben a szekrényben a németek betelepítését és elűzetését mutatjuk be térképek, statisztikák, levelek segítségével, továbbá filmet szeretnénk készíteni a szekrény egykori tulajdonosával, illetve leszármazottaival. A film részleteit a szekrénybe helyezett monitoron lehetne megnézni.
2. Átmeneti rítusok
A születés, elsőáldozás, házasság és halál szokásvilágát a 20. század első feléből származó fényképek segítségével mutatjuk meg, ehhez képnézegetőt teszünk a szekrénybe.
3. Jeles napok
A tájház homlokzatán egy Szent Vendelt ábrázoló dombormű látható. Az ő ünnepe mellett karácsony, farsang, húsvét, a búcsú és a búcsújárás köréből mutatunk be néhány jellegzetes szokást.
4. Gyermekélet
Az egykori játékok nemcsak a szórakozást szolgálták, hanem egyúttal a munkába nevelődés eszközei is voltak. Ezek mellett palatáblát is helyezünk itt el, utalva az oktatás módszerére. Továbbá a látogatók kipróbálhatják a gót betűk írását is.
5. Bútorfestés, restaurálás
A helyi mintakincs motívumainak felhasználása mai környezetben, a kisebb gyerekek egy-egy motívumot rajzolhatnak, színezhetnek ki. A szekrények belső oldala a családi emlékezet helyszíne is volt, ide írták fel a fontos évszámokat. Ezeket is szeretnénk felgöngyölíteni, egy-egy konkrét történetet ismertetni.

FELHÍVÁS

A kiállítás létrehozását a helyi közösség bevonásával szeretném létrehozni, dr. Vass Erika néprajzos-muzeológus (Szentendrei Skanzen) szakértői közreműködése mellett. Kérek minden kedves zsámbékit, aki kedvet érez ahhoz, hogy részt vegyen ebben az izgalmas értékmentő munkában, jelentkezzen a művelődési házban.

A kapcsolódás lehetőségei magánszemélyek és civil szervezetek számára:

- a témákhoz köthető írott helytörténeti forrás anyag, családi fotó, levél, képeslap, régi újság adományozása, vagy másolásra átadása
- kiállítható használati tárgy, gyermekjáték, viselet adományozása, vagy kölcsönzése fotózáshoz, vagy kölcsönzése mintaként, demonstrációs tárgy készítéséhez
- adatközlőként interjú vállalása, személyes történetek megosztása kép- és/vagy hangfelvétel készítése formájában
- közreműködés interjúk készítésében
- részvétel az anyagok rendszerezésében, digitalizálásában, a kiállításra való előkészítésében
- többnyelvű feliratok szakszerű fordítása (magyarról németre és svábra, valamint angolra)
  technikai segítség az új kiállítás kialakításában
  szereplés, közreműködés a megnyitó ünnepségen


Minden érdeklődő jelentkezését szeretettel várom!
Balázs Mónika Csilla


Utoljára frissítve: kedd, 11 február 2020
Tovább a kategóriában: Meséld el, nagyi! »

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria