wrapper

Aktuális

Hősök a földben és a levegőben címmel, állandó kiállítás nyílt az egykori Rakétabázison

Zsámbék kulturális idegenforgalmi kínálata újra bővült. A haditechnika iránt érdeklődők számára igazi csemege lehet a ,,Hősök a levegőben és a földben” címmel elsőként Zsámbékon megnyílt repülésrégészeti állandó kiállítás. A civil összefogással létrejött bemutató, a Magyar Roncskutató Egyesület, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület,az önkormányzat és sok-sok civil sikeres együttműködésének eredménye.
A kiállítás 2016 júliusától látogatható, Horgos Zsolt alpolgármester, Légrády Lajos, és a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Kónya Béla őrnagy adta át a nagyközönségnek.

Légrády Lajos: A legérdekesebb tárgy az egy légcsavartoll, ami az első számú kiállítási tárgynak is tekinthető, mivel ez szimbolikus jelentőséggel bír számomra és remélem, hogy másoknak is meg lesz ez az érzésük vele kapcsolatban ha meglátják.
A légcsavartoll meg van hajolva, mégpedig előrefelé, ami azt jelenti, hogy amikor a légcsavar a földbe csapódott, akkor a motor, ami meghajtotta még nagyon nagy teljesítménnyel ment. A nagy edzettségű anyagból készült légcsavar nem törik, hanem feltekeredik mint egy dugóhúzó, amíg a motor meg nem áll teljesen. Ez a légcsavar 270 fokban van meghajolva ami azt jelenti, hogy nagyon nagy erőhatás érte, de csak nagyon rövid ideig. A becsapódás után, mindössze háromnegyed fordulatot tudott tenni, tehát ennyi idő alatt állt le 500-600 km/órás sebességről, nullára.
Ez a tárgy az egész kiállításnak a mottója lehetne, ikonikus forma, jelképezi az egész háborús történteket.
Én pacifista vagyok, nem vagyok a háborúk híve, mert aki volt már egy ilyen repülőgép feltáráson, az tényleg közvetlen közelről érzi a történelmet maga körül. Van amikor megtaláljuk a pilóta földi maradványait is, ilyenkor az azonosítást prioritásnak tartjuk. Tapinthatóvá válik a történelem, de ez a kirakós játéknak csak egy kis szelete.

A történelmi kirakós játék többi darabját is megtekinthetik a Rakétabázis 1-es számú szakaszfedezékében. A megnyitó óta, a kiállítás folyamatosan bővül, sorra érkeznek a felajánlások, magángyűjtemények érdekes történettel rendelkező, ritka darabjaival gazdagítva a gyűjteményt.

A kiállítás megtekinthető:
áprilistől-októberig minden szombaton 10-18h között, valamint előre egyeztetett időpontokban.
Belépő 400 Ft (14 év alatt ingyenes)
Szakvezetés 4000 Ft (csoportlétszámtől függetlenül)

További információ, szakvezetés bejelentkezés: Zsámbéki Tourinform Iroda.
Tel.: 06-23-342-418
Zsámbék, Szent István tér 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Utoljára frissítve: csütörtök, 20 október 2016

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria