Skip to content

Üdvözöljük az „ZSÁMBÉKI-MEDENCE SZENNYVÍZTISZTÍTÁS FEJLESZTÉSE (ÉMO 17)” című projekt oldalán. Honlapunkon aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.


Projektinformációk


Kedvezményezett neve: Építés és Közlekedési Minisztérium
A projekt címe:

ZSÁMBÉKI-MEDENCE SZENNYVÍZTISZTÍTÁS FEJLESZTÉSE (ÉMO 17)

A projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.2-15-2019-00150
A szerződött támogatás összege: 5 686 000 000 Ft
A támogatás mértéke %-ban:

84.956263 %

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2023.09.30.

A projekt bemutatása

A projekt megvalósításának helye Magyarország:

  • Budajenő Község
  • Perbál Község
  • Telki Község
  • Tök Község
  • Zsámbék Város

A Széchenyi 2020 program keretében Zsámbék Város Önkormányzata, Budajenő Község Önkormányzata, Perbál Község Önkormányzata, Telki Község Önkormányzata és Tök Község Önkormányzata, 5,686 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Zsámbéki-medence szennyvíztisztítás fejlesztése (ÉMO 17)” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2019-00150 azonosító számú projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 6,693 milliárd forintból valósul meg, amit 84.956263%-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Budajenő Község Önkormányzata, Perbál Község Önkormányzata, Telki Község Önkormányzata, Tök Község Önkormányzata, Zsámbék Város Önkormányzata részesül az Építés és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével. Zsámbék és térsége hosszútávú, és gazdaságosan fenntartható szennyvízelvezetésének és tisztításának megoldását a Zsámbéki, Telki, Perbáli, Töki és a Budajenői szennyvízelvezetési agglomeráció összevonásával, és Zsámbékon egy új központi, regionális szennyvíztisztító telep létesítésével lehetséges megoldani.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló projekt célja, hogy Zsámbékon egy megfelelő tisztítási paramétereket biztosító központi szennyvíztisztítótelep létesüljön, és ezzel összefüggésben a hozzá kapcsolódó térségi szennyvízelvezető rendszer is fejlesztésre kerülhessen. A szennyvíz Telkiből zárt vezetéken jut el a zsámbéki központi tisztítóba. Ennek hatására közvetlen környezetünk, az élővíz és talaj mentesül mindenfajta terhelésnek még a lehetőségétől is, a patak és a patak menti vizes élőhely visszanyeri természetközeli jellegét. Ezzel újabb lépést teszünk az egészséges, zöld, szennyezésektől mentes lakókörnyezet felé, ami eddig is Telki egyik jellemzője volt.

A zsámbéki központi szennyvíztisztító telep Zsámbék, Tök, Perbál, Telki és Budajenő települések kommunális szennyvizeit fogadja és kezeli. Az érintett települések – Tök kivételével- jelenleg önálló szennyvíz agglomerációként üzemelnek, melyekben helyi szennyvíztisztító telepeken kezelik az adott település kommunális szennyvizeit. Tök község szennyvizeit a települési végátemelő továbbítja a zsámbéki szennyvízgyűjtő hálózatba és azon keresztül jut a zsámbéki tisztítótelepre. Az érintett, csatornázott települések szennyvizeinek fogadását és a tervezett térségi rendszerbe irányítását településenként egy-egy pontban új települési végátemelőkkel megvalósítani (Budajenői végátemelő, Telki végátemelő, Perbál végátemelő, Töki végátemelő meglévő). A települések szennyvizeinek eljuttatását az új központi szennyvíztisztító telepre térségi szennyvíz távvezetékek létesítésével lesz megoldva.

Események


Sajtónyilvános rendezvény

  • Telki: 2023. február 24. 16:00 óra
    Az esemény meghívójának letöltése >>

Galéria