Nyomtatás
"MESÉLD EL, NAGYI!" címmel pályázatot hirdetünk diákoknak, fiataloknak (12 éves kortól), akik jól kezelik a modern technikai eszközöket, mint pl. az okostelefonokat és a felvett kép-, illetve hangfájlokat le tudják menteni számítógépre. Szeretnénk, ha a gyerekek beszélgetnének a régi időkről nagyszüleikkel, dédszüleikkel, idős rokonaikkal és a visszaemlékezéseket telefonjuk kamerájával, de legalább a hangrögzítőjével felvennék. Ezeket a filmeket és hangzó anyagokat várjuk a fenti témakörökben, digitalizált formában a pályázatra.

Célunk e pályázattal az anyaggyűjtésen túl az is, hogy töltsenek együtt több minőségi időt a különböző generációk, beszélgessenek és a fiatalok tudjanak meg többet arról, milyen volt az élet Zsámbékon 6-8 évtizeddel ezelőtt. A tanulság nyilván az lesz, hogy gyerekként, fiatalként - bár más körülmények között -, de ugyanazok a dolgok foglalkoztatnak minden embert: család, játék, tanulás, barátok, pályaválasztás, szerelem, párválasztás, szórakozás, ünnepek, étkezés, lakáskultúra, divat,stb....Az életmóddal, szokásokkal, hagyományokkal kapcsolatos kutatás mellett kiemelt téma a kitelepítés és a betelepítés.
A régi zsámbéki sváb családok ez irányú emlékein kívül fontos számunkra az is, mi történt a Felvidékről kitelepített, Zsámbékra került felvidéki magyarokkal és miről szólnak az Alföldről, a Kunságból és Jászságból, valamint Erdélyből a településre költözött "új telepesek" történetei.

Számítunk a helyi pedagógusok segítségére abban, hogy felhívják a diákok figyelmét erre a pályázatra.
A benyújtott pályamunkákat értékelni és díjazni is fogjuk.

HATÁRIDŐ: 2020. április 30.


Szeretettel várom a megkereséseket, induljon a munka, amivel mindnyájan gazdagabbak leszünk!

Balázs Mónika Csilla, intézményvezetőUtoljára frissítve: kedd, 11 február 2020