wrapper

Aktuális

A projekt szakmai tartalma:


A projekt hosszú távú céljaként Zsámbék Város Önkormányzata hozzá kíván járulni az ország energiaimport függőségének csökkentéséhez, az energiaellátás biztonságának növeléséhez, a CO2 kibocsátás területén a nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. Célunk a KEHOP konstrukcióhoz igazodva a hatékonyság és energiatakarékosság fokozása a végfelhasználás területén. A projekt tevékenysége ennek megfelelően a kiválasztott épületek energetikai felújítása.

Közvetlen célok:
1. Gazdasági szempontok - a fenntartási, működtetési energiaköltségek csökkentése, így az energiatakarékosság, - hatékonyság javítása a kiválasztott önkormányzati fenntartású intézmények épületeiben.

2. Egészségügy, higiénia, ergonómia - az intézmények épületeit használók egészségével kapcsolatos problémák megelőzése: - levegőminőségi paraméterek javítása; - penészesedés, gombásodás, az alul- vagy túlfűtésből eredő problémák elkerülése; - ergonómiai szempontok

3. Energiatudatos szemléletformálás: az önkormányzat energiatudatos elkötelezettségének átadása az épületek megújítása és a napelemes energiatermelés által

A projekt fő célja az energiatakarékosság fokozása az önkormányzat kiválasztott – legrászorultabb - épületeiben (művelődési ház és orvosi rendelő), melyek rekonstrukciójával a legnagyobb hasznosság érhető el. A projekt fő tevékenysége a kijelölt épületek hőszigetelési munkái azok összes épületszerkezeti elemeire vonatkozóan (nyílászárócsere, homlokzati ill. zárófödém szigetelés) a szabványokat meghaladó, a megtérülés szempontjából optimális épületszerkezeti hőszigetelési elemek alkalmazásával, valamint napelemes energiatermelő rendszer kiépítése. Emellett, a pályázati elemek elérhető maximális hasznosulása érdekében a fűtési rendszer korszerűsítése történik meg, az önkormányzat saját forrásából finanszírozva.

A projekttől várt főbb eredmények: - Fűtés energiaigényének 55 %-os csökkenése; - Éves napelemes energiatermelés 10 300 kwh; - Energiaköltség megtakarítás éves szinten: 3 268 654 Ft;

A projekt eredményessége a számszerű adatokon túl is kiemelkedő, mert a rendkívül rossz energetikájú és szabályozhatatlan fűtési rendszerű épületekből kiindulva a legnagyobb hatékonyságot tudjuk a bemutatottak szerint elérni.

A korszerűsítések leírása
1. épület - Zsámbéki Művelődési ház, 2072 Zsámbék Etyeki út 2. - Épület határoló falainak utólagos hőszigetelése (12 cm) grafitos EPS hőszigetelő anyaggal, a lábazatoknál a járdasíkig vezetett XPS hőszigetelő (10 cm ) anyaggal - Födémek hőszigetelése URSA üvegszálas (2*16=32 cm) hőszigetelő rendszerrel, amely a dongarészek fölött A2 tűzállósági határértékű kiegyenlítő hőszigetelő könnyűbetonra fektetett egyrétegű URSA üvegszálas 16 cm vastag rendszer. - Nyílászárók cseréje és átalakítása, oly módon, hogy a költségoptimalizált hőtechnikai előírást kielégítse, amelyből következően az ablakok Uw<1,1 W/m2K értékűek kell legyenek. - Mindezt kiegészíti saját erőből finanszírozva a kazánok cseréje kondenzációs kazánokra, a fűtési keringtető szivattyú cseréje fordulatszám szabályozással működő szivattyúra, a fűtési hőleadók szelepeinek cseréje termosztatikus fejjel ellátott, automatikus hidraulikus kiegyensúlyozást biztosító szelepekre, a rendszer időjárás követő szabályozása, a nagyterem zárt terének szellőzéséhez hővisszanyerős berendezés kialakítása.

2. épület - Zsámbéki Orvosi Rendelő, 2072 Zsámbék, Magyar út 20.
- Épület határoló falainak utólagos hőszigetelése (12 cm) grafitos EPS hőszigetelő anyaggal, a lábazatoknál a járdasíkig vezetett XPS hőszigetelő (10 cm ) anyaggal. (a fallábazatokon látható jelek a fal belső szigetelésének hiányára utal, szükséges a kapilláris vízemelkedés blokkolása) - Födémek hőszigetelése URSA üvegszálas (2*16=32 cm) hőszigetelő rendszerrel. Ennek megépítése a borított fagerendás födém jelenlegi gyenge műszaki állapotának alapos felülvizsgálat utáni kijavítását követeli meg. - Nyílászárók cseréje és átalakítása, oly módon, hogy a költségoptimalizált hőtechnikai előírást kielégítse, amelyből következően az ablakok Uw<1,1 W/m2K értékűek kell legyenek. A jelenleg is a nyílászárókhoz tartozó árnyékoló redőnyöket azonos helyeken az új ablakokhoz is meg kell építeni a nyári intenzív benapozás hatásainak kivédésére. - Mindezt kiegészíti saját erőből finanszírozva kondenzációs kazán-csere időjáráskövető szabályozással, szivattyú csere, termosztatikus radiátorszelep-csere.
Utoljára frissítve: 2017. november 13., hétfő

Impresszum

A www.zsambek.hu oldalain található tartalom Zsámbék Város Önkormányzata és a Zsámbéki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek bármilyen formájú közzététele, sokszorosítása, terjesztése, forgalomba hozatala.

Látnivalók

Barokk Templom
A Keresztelő Szent János ...
Immaculata-emlékoszlop
Az emlékmű mai formájában nem ...
Józsefvárosi pinceterület
Összefüggő zöld sziget Zsámbék ...
Lámpamúzeum
Lámpamúzeum a Guiness rekorder ...
Pestis Kápolna
Zsámbék határában az Angyal ...
Romtemplom és Kőtár
Zsámbék egyedülálló ...
Szent Vendel domborműves népi lakóház
Zsámbék egyik legrégebbi, 1740 ...
Törökkút
A szokatlanul nagy méretű ...
Zárdakert
Romantikus, tóval, szökőkúttal, ...

Zsámbék anno - galéria